Langlaufen in Polen

Hieronder het verslag van een van onze leden, die heeft deelgenomen aan een langlauf marathon in Polen.

Het eerste weekend van maart is ieder jaar het weekend van de “Bieg Piastów”, een groot langlaufevenement in het Poolse Isergebergte op de grens met Tsjechië. Vorig jaar besloot ik hier aan mee te doen en na een paar trainingsweekenden – en uiteraard regelmatig skiken in Nederland – was het vorig weekend zo ver. De bergen, die vaak schuil gaan in de mist, sneeuw of motregen en waar vaak een koude wind waait, toonden zich op 2 maart 2013 van hun mooiste kant. Strakblauwe lucht, windstil, een paar graden vorst en erg veel prachtig witte sneeuw.

Bij de start is het een drukte van belang; ruim 1800 deelnemers uit de hele wereld verzamelen zich op een grote vlakte met een 10-tal sporen naast elkaar. In 10 startgroepen wordt er telkens 1 minuut na elkaar gestart. Omdat ik nog nooit iets dergelijks gedaan heb en dus geen referentietijd heb, start ik in de laatste groep. Prima, want het is leuker af en toe iemand in te kunnen halen dan dat iedereen je voorbij stuift.
Het blijkt een prachtige tocht. Glijden door de sneeuw, stijgen – maar niet te steil – dalen en genieten van de prachtige omgeving. Onderweg regelmatig verzorging met warme thee en gedroogd fruit. Prima verzorgd. De route heeft de vorm van een 8. Als ik halverwege langs de start kom, dan blijkt de winnaar net over de finish te gaan. Hij gaat dus ruim 2x zo snel als ik. Verbetering is dus mogelijk! Na ruim 5 uur kom ik over de finish als 1177e van de 1800 deelnemers. Niet slecht voor een eerste keer! Een mooi evenement dat absoluut naar meer smaakt!