Zomer Biathlon Herten Duitsland

 

Eind april ging de telefoon. Het was mijn vader; of ik ook mee ging?

Annekarlijn, trainster van de Nordic Cross-skate club in Diepenveen, had mijn vader Peter, actief gemaakt voor de Cross-skate biathlon in Herten, Duitsland.  Een tweede trainer, Hans zou ook al mee gaan. Vol enthousiasme werd mij verteld dat het slechts drie rondes van 2,2 kilometer betrof, dat het schieten van te voren goed geoefend kon worden en mij werd verzekerd dat er volop Deutsche Gemütlichkeit aanwezig was, mét worst en bier.

Na zoveel positieve argumenten kon ik natuurlijk niet meer weigeren. Hoe dichter de datum van 7 mei echter naderde, hoe meer de twijfel mij bekroop. Wat als ik zou vallen, of nog erger, ik iemand zou hinderen? En zou dat schieten wel lukken, heb je dan ook last van terugslag of iets dergelijks?

Op de ochtend van 7 mei had ik echter besloten gewoon mee te gaan en dat het winnen van de poedelprijs nog niet zo gek is. Hans’ zijn doel was de biatlon gewoon uit te rijden en dat leek mij ook een goede start om mee te beginnen. Annekarlijn wilde haar titel van vorig jaar verdedigen.

Bij aankomst in Herten werd al snel duidelijk dat het succes van de georganiseerde biatlon in 2015 zijn vruchten had afgeworpen. Er waren veel kandidaten aanwezig; jong en oud, ervaren en beginner. De organisatie was erg goed geregeld; startnummers voor iedereen, consumptiebonnen en zelfs vrijkaartjes voor het naastgelegen zwembad. Tijdens het proefrijden van de ronde zag  ik ook dat er op elke hoek een “Ordnung”-lid stond. Het schietveld zag er ook goed uit. Er waren lasergeweren; van terugslag was geen sprake. Er was genoeg tijd en hulp om het schieten onder de knie te krijgen.

Toen was het zo ver; iedereen verzamelde op het startveld. Om de 30 seconden vertrokken wij één voor één. Het was warm weer, het zweet brak mij al snel uit. De klimmetjes in het park waren niet hoog, maar na drie heuveltjes werd de vierde toch al wat hoger. Ook ging het parcours over bruggetjes; uitkijken geblazen dus. Het laatste rechte stuk weg voor het schietveld lag nogal vol met grove stukken steen. Een prima plek om het iets rustiger aan te doen en op de ademhaling te gaan letten. Bij het schietveld aangekomen snel de stokken af doen, op een goede plek gaan liggen en de tip van Hans in het hoofd gehouden: “inademen, een klein beetje uitademen, dan de adem vasthouden, schieten, geweer laden en opnieuw…” Bang. Eerste mis. Nog een keer. Deze was wel raak. En de volgende drie ook. Daar was ik blij mee. Nu hoefde ik maar één strafronde extra te lopen. De tweede ronde is het mij gelukt hetzelfde te presteren, alleen dan nu staand schieten. Nu was dit onderdeel klaar en hoefde ik mij alleen nog maar te concentreren op het uitrijden van het laatste rondje. Ik heb zelfs nog iemand weten in te halen! De poedelprijs zal nu aan mij voorbij gaan.

Ondanks een valpartij van Peter, hebben wij vier Nederlanders ons doel behaald. Ruim 45 minuten na de start waren wij allemaal binnen. Het schieten ging niet bij iedereen even goed; sommigen hebben redelijk vaak de strafrondes gezien. Een nieuw doel voor volgend jaar is dan ook snel gemaakt. Annekarlijn wist  de tweede tijd bij de dames neer te zetten. Daar waren wij allemaal heel erg trots op. En volgens mij de Duitse organisatie ook.

Na onze prestatie was het de beurt aan Helma, de moeder van Annekarlijn die al hardlopend hetzelfde parcours aflegde en derde werd van de dames met een tijd van 54 minuten.
Deze foto is ook gedeeld in de lokale Duitse kranten.

’s Middags vond het tweede gedeelte van de cross skate biatlon plaats: de achtervolging. Aan de hand van de gereden tijden van het eerste gedeelte, werd de startopstelling gemaakt. Zo heb je je concurrent in het vizier en kun je jezelf pushen nog harder te gaan.  Behalve Annekarlijn hebben wij hier echter voor bedankt. Wij hebben ons omgekleed, de campingstoelen in de schaduw gezet en vervolgens de achtervolging gadegeslagen. We bewonderden de snelheden van kandidaten, de schietvaardigheid en zelfs het materiaal. Annekarlijn hebben we op zijn Hollands enthousiast aangemoedigd en dit wierp zijn vruchten af. Ze werd gedeeld tweede!

Dit alles met heerlijke Kaffee mit Kuchen in de hand en afsluitend zelfs een lekker biertje. De beloofde Deutsche Gemütlichkeit werd waargemaakt. Het was een geslaagde dag en een leuke uitdaging. Volgend jaar weer; met nieuwe doelen!

Van links naar rechts.

Peter (16e) 41min 26sec
Annekarlijn(2e) 28min 07sec
Nanda(7e) 37min 25sec
Hans(17e) 45min 44sec

Nanda Jansen