Zonnewende toer 2016

Op zondag 26 juni om 5 uur ’s morgens stonden zes cross skaters klaar op de parkeerplaats van de Diepenveense Sport Club. Zij zagen het wel zitten om de hele zondag nog voor zich te hebben na de toertocht. De voorbereidingen op de vroege toer waren divers: één cross skater had een grote rugzak bij zich (“zit daar het ontbijt in?”), een andere deelnemer had anderhalf uur geslapen na een studentenfeest in Groningen.

DSCF8055Een veelbelovende heldere lucht begon zich ondertussen af te tekenen boven de cross skaters. Tijd dus om te vertrekken! Onderweg werd even gestopt bij een trailer met kano’s. Een aantal paarden rende fotogeniek door een weiland met mistflarden. “De zon komt op!” merkte een deelnemer op. Voort ging het, nu met zonlicht, langs het landgoed Hoenlo en het dorpje Boskamp. Een voordeel van dit vroege tijdstip is dat er nog maar heel weinig verkeer op de weg is. De enkele auto’s die er wel rijden, bestuurd door serieus kijkende jongeren, zijn snel voorbij.
DSCF8061Een van de deelnemers herkende het parcours van de Cross skate marathon (die elk jaar plaatsvindt in oktober). Een van de deelnemers had daar helaas moeten opgeven. “Nu doe je ook het tweede deel van de marathon!” Heel mooi op dit vroege uur was de passage van de Soestwetering, waar ook de ochtenddamp al van opsteeg in het zonnetje.
DSCF8063Onder de stralende zon verscheen de boerderij van Stichting De Grote Ezel aan de horizon, de beoogde ontbijtplek. We moesten wel een beetje zachtjes doen om de ezels niet wakker te maken. Dat werd wel voor ons gedaan door de hond. In de schuur stond een tafel voor ons klaar, waarop in no-time koffie, thee, zelfgebakken “soda” brood, vruchtenyoghurt en een brander verschenen, de laatste om havermout op te warmen.
DSCF8066In de schuur zaten we niet alleen; we hadden gezelschap van drie varkens, een zenuwachtige witte kwikstaart en een hele grote haan.
Met enige moeite werden alle meegebrachte voedselvoorraden opgegeten waarna we weer fris aan de terugtocht konden beginnen. Volgend jaar weer?

Kijk hier voor het verslag van de zonnewende toer van 2015!