Cross-skaten in het Zandenbos

Zondagmorgen 27 november, 07:00 uur, de wekker!

Dat was wel vroeg voor een zondag, maar terecht deze keer. Een cross-skate tocht over de Veluwe stond op het programma. René en Anneke hadden een mooie tocht gepland in het Zandenbos tussen Nunspeet en Vierhouten.
Traditioneel zouden we om 9:00 starten, dus vroeg op was een vereiste. En het liep gesmeerd. Om 08:05 uur, 10 minuten eerder dan gepland, vertrokken we met twee auto’s vanaf de carpoolplaats Deventer. We, dat waren Marianne, Hans, Otto, Jan, Jan-Willem en ondergetekende, hadden zin in de tocht en dat bleek later wel. Een half uur later kwamen we al aan op de parkeerplaats bij het Zandenbos. Veel eerder dan gedacht. René en Anneke moesten nog komen. We hadden dus ruim de tijd om de spullen aan te trekken en te filosoferen over cross-skaten, langlaufen, etc. Daarover later meer.

Na een korte warming-up onder leiding van ploegleider René gingen we op pad. Beloofd was een grotendeels auto-vrije respectievelijk auto-luwe route over asfalt, stukje beton en een stukje gravel. Het eerste deel ging inderdaad over asfalt dat heerlijk slingerde door het bos. Een beetje op en neer en een waar langlaufgevoel kwam helemaal naar boven. De omstandigheden waren dan ook prima. Even een paar spatjes, maar de zon ging later zelfs meedoen, al was het bescheiden.
Een aantal hadden goede zin en maakten ook een best tempo. Jan-Willem natuurlijk, zijn banden moeten we van tevoren laten leeglopen, maar ook Otto. In de klassieke stijl met veel dubbelstokken ontwikkelt hij een flinke snelheid. Het is nog even voordat de Vasa Loppet van start gaat, maar hij is op de goede weg om de 90 km in de sneeuw af te leggen. Uiteraard werd er op elkaar gewacht en ook de laatst aankomende kreeg even tijd om uit te hijgen, voor zover daar sprake van was.

Zelf kwam ik ook in de verleiding om met Otto mee op te gaan. Maar na een 7-8 km moest ik dat toch even bekopen. Ik zakte steeds verder af en kwam zelfs helemaal achterop. Hongerklop! Ik had te weinig gegeten bij het ontbijt en ook de avond ervoor was de maaltijd door omstandigheden bescheiden geweest. Dus ook al denk je dat je wel wat reserve op de ribben hebt zitten, wat in mijn geval zo is, dan toch voor een tocht goed eten! Na een banaantje en wat drinken ging het gelukkig wel weer beter.

In Vierhouten was de koffiepauze voorzien. Hans, die binnen afzienbare tijd jarig was, trakteerde ons daarop. De koffie en het appelgebak smaakte daardoor extra lekker. Hans, gefeliciteerd en bedankt.
Na een gezellig half uurtje verder op pad. Een gravelpad dwars door het bos was zelfs (voor ons?) aangeveegd. Geen blad op het pad te zien, wel genoeg ernaast. Zo was rollen een gemakkie.

Vlak voor het einde nog even een korte fotosessie en verder ging het. Na ruim anderhalf uur effectieve roltijd, maar in het echt natuurlijk een beetje meer, hadden we iets meer dan 20 km afgelegd. Een hele mooie tocht door de bossen en over de hei. Het maakte bij velen het langlaufgevoel los. Daarom werd er nog even nagepraat over langlaufen in Sauerland en of er belangstelling zou zijn voor een weekend met elkaar in de sneeuw. Die was er bij de deelnemers aan deze tocht. Reden voor verder stappen om een langlaufweekend te organiseren.
Peter Jansen