Langlaufen in Westfeld

Aan materiaalgebrek lag het niet dit weekend. Klassieke langlaufski’s (wax, schubben, skins), Skating lauflaufski’s, Backcountry toerlanglaufski’s, Telemarkski’s en Alpine ski’s lagen geduldig te wachten; klaar om in actie te komen.
Helaas zijn ze niet van de plaats gekomen. Het mooie sneeuwdek van december was inmiddels namelijk flink geslonken met als resultaat nul km gespoorde loipes. Enkele gewone pistes waren wel open, maar die lagen er wat treurig bij met een mengeling van witte sneeuw, bruine modder en groen gras. Toch konden deze uitgangspunten de pret niet drukken.

Met zijn negenen hebben we ook in deze tweede editie van de nog jonge Sauerlandtraditie een supergezellig en sportief weekend beleefd. In de loop van vrijdagmiddag troffen we elkaar allemaal bij ‘Gasthof und Hotel Bischof’ in Westfeld. Onder het genot van lekker eten en drinken bespraken we de plannen voor een mooie lange wandeling op zaterdag. Zo gezegd, zo gedaan en de volgende ochtend togen we met zijn allen van Westfeld naar het hoogste punt van Sauerland, de Kahler Asten, zo’n 10 km verderop. Bij de start in Westfeld bezochten we eerst nog het langlaufcentrum waar vijf prachtige sneeuwkanonnen startklaar op de kou stonden te wachten. De tocht voerde verder door donkere bossen en uitgestrekte weiden met fraaie vergezichten. Hier en daar lagen grote omgewaaide bomen en zelfs jachthutten dwars over het pad. Daar kon zelfs de hippe backcountry-buggy met de jonge Sebastian niet zomaar overheen. Dus bij tijd en wijle worstelden vier dragers zich met de buggy langs alle obstakels. Sebastiaan gaf geen kik en sliep gewoon door. Na de lunch op de Kahler Asten splitste de groep zich in tweeën: mama, oma en Sebastian gingen met de bus terug, de rest liep via een andere weg weer terug naar Westfeld. Moe en voldaan kwamen we in het hotel aan, waar tot verbazing van de wandelaars de busgangers ook net thuis waren. Ze hadden net op keiharde wijze kennis gemaakt met het fenomeen ‘belbus’.

Zondagochtend na het ontbijt trok de zwemgroep naar het bad in Winterberg, terwijl de wandelgroep nog een korte sprint door de bergen trok met een rondje Nordenau. Aan het eind van de ochtend sloten we het weekend weer gezamenlijk af bij Bischof, en lieten we ons verwennen met de klassieke Gewittertorte! Ondanks het gebrek aan sneeuw konden we met zijn allen tevreden terugkijken op het weekend. Op naar de volgende editie in 2019!