Langlaufen op ijs!

Wat een geweldige dag!
Wat een belangstelling!
Wat een winters feest!

Op zondag 17 maart j.l. lag er sneeuw op de ijsbaan De Scheg en was er een heuse loipe getrokken. Een proefbalonnetje, opgelaten door Peter, die een idee van langlaufvereniging Gouda had opgepikt, werd opgevangen door de medewerkers van de ijsbaan. Zij zagen er een geweldig leuk item in voor de afsluiting van het ijsseizoen: het Smeltfeest. De samenwerking met onze club werd gezocht en ook wij hebben ons vol ingezet om er een succesvolle dag van te maken.

In de week voorafgaand aan het Smeltfeest verzamelde ijsmeester Tonnie Horstman en zijn mensen al het schraapsel dat bij het ijsonderhoud vrij komt. Er werd zelfs een beetje dikker ijs geproduceerd, zodat er ook wat af te schrapen viel. Dat schraapsel werd verzameld langs de binnenbaan. Alleen toen werkte het weer niet helemaal mee. Ondanks het dak op De Scheg kan er wel regenwater naar binnen sijpelen net langs de binnenbaan. Daar houdt sneeuw niet zo van en met de wind en hoge temperaturen zag Tonnie de sneeuwberg niet zo snel groeien dan eerst verwacht was. Door nog wat meer ijs te produceren en dus af te kunnen schrapen, is het hem en zijn team toch gelukt.

Op zaterdagavond vanaf 17:00 uur is met man en macht en met hulp van een kraantje al het sneeuw op de binnenbaan gelegd. Met een loipetrekker, geleend van onze zustervereniging Troll Sports uit Ede, is er een heuse loipe getrokken. Er was gelukkig zelfs genoeg sneeuw om ook een stukje van het middenterrein mee te bedekken.

De langlaufski’s werden door De Scheg bij Vasa Sports gehuurd en dankzij de contacten van Menno heeft de langlaufvereniging uit Gouda ook nog eens stapel kinderskietjes met schoenen en stokken beschikbaar gesteld.

Op zondagochtend lag de loipe er goed bij. Een flink aantal mensen van de club sorteerden al het materiaal en kleedden de stand aan, zodat het er pico bello en gezellig uitzag.

Om 10:00 uur konden we beginnen met de training voor onze eigen leden en introducees. In twee groepen, want we waren met 18 mensen! Menno en Peter verzorgden de training en hoewel een enkeling voor het eerste op de smalle latten stond, werd aan het einde van de training lekker rond gegleden.

Even voor elfen werd de training beëindigd, want de 15 deelnemers aan de Fitstars lessen meldden zich. Iedereen moest natuurlijk voorzien worden van materiaal en uitgelegd krijgen hoe je de ski’s onderbind. Was dat bij de Fitstars deelnemers nog te overzien, later werd het echt spitsroeden lopen.

Vanaf 12:00 uur konden recreanten, volwassenen en kinderen, deelnemen aan clinics langlaufen. De aanmeldingen overtroffen zo onze verwachtingen, dat tussen 12:00 en 13:00 uur vier groepen een korte clinic kregen en even konden langlaufen. Niet alleen de instructeurs waren daar druk mee. Ook de leden die zich als vrijwilliger hadden gemeld, moesten vol aan de bak. Ski’s aanmeten, stokken aanmeten, schoenen uitreiken en ook alles weer innemen.

Om 13:00 uur hadden 16 kinderen zich gemeld voor een speciale kinderclinic. Katja Kleinveld van langlaufvereniging Bedaf uit Uden was met haar neefje en nichtje ook gekomen en wilde wel die les verzorgen. Bijgestaan door Otto hadden Menno en Peter even pauze. Daarna zat de groep van 14:00 uur gewoon vol, vanaf 15:00 uur werd het wat rustiger, zodat ook de vrijwilligers nog even tijd hadden om op de langlaufski’s te glijden of te schaatsen. We waren immers op een ijsbaan.

Al met al hebben 111 mensen, waaronder 45 kinderen op de lange latten gestaan en kennis gemaakt met deze mooie wintersport. Daarmee is veel belangstelling gekweekt voor het langlaufen en natuurlijk de sneeuwloze varianten: het cross-skaten en rolskiën. Veel nieuwsgierige vragen zijn door de bezoekers gesteld en door ons beantwoord. We worden dus meer en meer bekend.

Team De Scheg, nog bedankt voor deze mogelijkheid. Het was een prachtige dag.

Voor een foto reportage, klik hier.