Zomer-zonnewendetocht

Op zondag 23 juni 2019 om 05:00 uur

starten we in het donker met een hele bijzondere skike-tocht vanaf het Sandton IJsselhotel, Worp 2, 7419 AD in Deventer. Het rondje van 15 kilometer gaat voor-namelijk over asfalt en slechts enkele korte stukjes over klinker- en gravelwegen. We eindigen weer bij de aanlegsteiger naast het IJsselhotel, waar we gezamenlijk ontbijten in de eerste zomerzon.

Waarom bijzonder?

Het astronomisch bepaalde begin van de zomer is de zomerzonnewende (rond 21 juni op het noordelijk halfrond). De zon gaat dan door het zomerpunt en bereikt die dag de hoogste  stand boven de horizon. Het is daarmee dan langste dag van het jaar: 16 uur en 44 minuten*) zonlicht!!! Het solstitium aestivum.
De minder positief ingestelde geesten zeggen dat vanaf nu de nachten langer worden en dat we weer richting de winter gaan.
*) op 21, 22 en 23 juni 2019 gaat de zon op om 05:20 uur en onder om 22:04 uur.

Hoe dan ook, op 23 juni aanstaande wordt er weer zonnewende-tocht verreden. DSC Nordic Sports startte in 2013 met dit evenement en organiseerde daarna jaarlijks een “tocht naar de zon”. Echter in 2016 werd de tocht voor het laatst op de agenda gezet.
Dat gaan we nu nieuw leven inblazen! We vieren de start van de zomer met een prachtige route over verkeersarme wegen en paden en sluiten af met een gezamenlijk ontbijt. Zorg dat je erbij bent op 23 juni om 05:00 uur!

Geef vóór donderdag 20 juni even door of je mee gaat. Ben je lid van de Whats-App groep “Skike-toertocht-info” dan kun je je daar aanmelden of mail anders naar Martin Rorije – m.rorije@icloud.com – i.v.m. de inkopen voor het ontbijt.