Het licht scheen overal..

 

Rondom de kortste dag van het jaar schijnt overal het licht. De donkere tijden rond het kerstfeest worden verlicht door de kerstversieringen en de kaarsjes, nou ja LED verlichting, in de kerstbomen en rondom de huizen. De zon staat op zijn laagste punt op het  Wintersolstitium, zo rond 21 december, en kondigt daarmee het begin van de astronomische winter aan. Tijd om dat moment te vieren met een bijzondere toertocht als tegenhanger van de  zomerzonnewende tocht.

In plaats van deze keer vroeg op te staan om het licht tegemoet te gaan, startten wij op 15 december om 15:00 uur voor een tocht van ca. 12 km. De finish was dan in het donker, dus de deelnemers hadden zich behangen met allerlei vormen van verlichting: van liefelijke kerstboomverlichting tot zeer krachtige ver-stralende “kop”lampen.

Een kleine groep had zich onder leiding van Martin al warm gelopen door een “warming-up” van 8 km al om 14:00 uur af te werken. Om 15:00 uur stonden er dan 10 cross-skaters klaar bij Eethuys Hof van Bussloo in Voorst voor een tocht door het half-duister. Daaronder bevonden zich Hans Buschman uit Schoonoord, die toch geregeld mee rolt, en Eva Boswinkel. Als deelneemster aan de laatste basiscursus stond zij nog maar voor de derde keer op de skikes, maar durfde de tocht wel aan. Nou en dat deed zij met verve.

De omstandigheden waren best wel pittig te noemen. Een flinke wind en af en toe wat vlagerige regen. Vooral het deel van de route langs de IJssel stond de wind op de kop en kwam de groep langzaam vooruit. Maar er werd ook tijd voor elkaar genomen en op elkaar gewacht. Als dan tijdens zo’n wachtmoment een lekkere plak kerststol genuttigd kan worden, dan smaakt dat naar meer.

Het tweede gedeelte door de bossen rondom het water van Bussloo schoot beter op, maar was het beton toch wat glad hier en daar. Geleidelijk werd het steeds donkerder en werden ook de lampen ontstoken. Toch kon de verlichting niet verhinderen dat twee deelnemers nog onderuit gingen. Een tak(je) over het pad en een kuil(tje) werden over het hoofd gezien en zorgden voor een struikelpartij. Maar iedereen vervolgde zijn of haar weg en tegen 17:00 uur kwam de finish in zicht.

Bij het Eethuys voegden Otto en (long time no see) Annekarlijn zich ook bij de groep. Daar werd onder het genot van een kopje koffie, thee of warme chocolademelk nog even gezellig nagepraat.