Geslaagde Salland Toer

© Jurgen Onland

Zondag 8 oktober 2023 heeft de 11de Salland Toer plaatsgevonden. Deze (cross)skate en rolski-toer ging (deels) over de Sallandse Heuvelrug en deelnemers konden kiezen voor een afstand van 14, 30 of 42 km. Het was prachtig weer, waardoor maar liefst 48 deelnemers aan de start stonden.

De elfde Salland Toer

De toer is georganiseerd door de Diepenveense Sport Club (DSC) Nordic Sports, die zich richt op rolskiën, Nordic cross-skating en langlaufen. Er zijn ongeveer evenveel rolskiërs als cross-skaters en de ruim 40 leden komen van Ameland tot Apeldoorn en van Heerde tot Haaksbergen en alles er tussenin! De nadruk van de toer ligt op het bieden van een passende uitdaging voor de verschillende niveaus van deelnemers. Daarvoor is voor de meest sportieve toppers een heerlijk uitdagende route van 42 km met de heuvels van de Holterberg als letterlijk hoogtepunt. Zij werden uitgedaagd door Nederlands Kampioene langlauf Tosca de Wit om nog een tandje dieper te gaan! Daarnaast was er ook voor de recreanten de uitdaging om deze lange tocht of één van de kortere routes (30 km en 14 km) te volbrengen. Dat heeft goed uitgepakt, want de jongste deelnemer, Toomas Boswinkel (14 jaar), vond de 30 km een “makkie” en de oudste deelnemers Leo Schalkx (80 jaar) wist ondanks wat problemen toch nog de 14 km te volbrengen en Jan Eisenloeffel (81 jaar) die de 41km rolde ruim onder de 4 uur!

Een fijne sfeer

Aan de start heerste een gemoedelijke en ontspannen sfeer. Veel deelnemers kennen elkaar al van eerdere wedstrijden, maar ook nieuwe contacten zijn ontstaan bij de start onder het genot van een kop koffie en een lekkere koek. Vanwege het mooie nazomerse weer waren er veel mensen op de Sallandse Heuvelrug en vooral bij de Holterberg waren toevallige toeschouwers verbaasd over de hoge snelheden die de toppers halen op de weg omhoog en op de smalle fietspaden. Bij de start- en finishplaats in het dorpje Loo bij Bathmen stonden de geïnteresseerden en vrijwilligers de deelnemers luidkeels aan te moedigen.

De vrijwilligers stonden weer paraat!

Ook de vrijwilligers stonden weer paraat tijdens de toer. De fietsvrijwilligers hielpen waar nodig met de route-aanwijzingen en stonden volle fietstassen met reservemateriaal klaar voor de deelnemers. Onderweg op de Holterberg was voor de deelnemers aan de 30 en 42 km een bevoorradingspost met eten en drinken ingericht en met de warme oktoberzon was voldoende drinken wel nodig!

Wil je ook meedoen aan een toertocht?

DSC Nordic Sports organiseert naast de Salland Toer en de standaard trainingen ook om de 14 dagen een toertocht van 8 tot 20 km. Deze tochten worden georganiseerd voor en door leden, vanuit de woonplaats of een natuurgebied in de buurt van één van de leden. Hierdoor is de drempel om mee te doen laag en leren de leden elkaar snel kennen. Check alle activiteiten op de website van DSC Nordic Sports of kijk of voor andere rolski en crossskate evenementen op onze agenda!

Voor meer foto’s, kijk in ons Google fotoalbum.